Zupa grzybowa z ziołami

3 października 2013, dodał: Gad
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

50dag.świezych grzybów

1 por

2 szalotki

900ml.bulionu mięsnego

100g.kwaśnej śmietany

gałka muszkatalowa

2 łyżki masla

2 łyżki mąki

łyżka soku z cytryny

zioła

sól

pieprz

Przygotowanie:

Grzyby oczyścić i pokroić.Szalotki posiekać i podsmażyć na maśle.Por pokroić w talarki i dodać do szalotek.Dusić 5 minut.Dodać pokrojone grzyby i podgrzewać 5 minut mieszając.Podduszone grzyby oprószyć mąką i podsmażyć.Skropić sokiem z cytryny,,zalać bulionem,doprawić solą ,pieprzem,gałką muszkatałową  i wymieszać.Gotować na małym ogniu 15 minut.Następnie połączyć ze śmietaną.Gotową zupę posypać ziołami..Podawać z grzankami serowymi.