Pikantne żeberka

28 września 2013, dodał: marika1503
Artykuł zewnętrzny

SKŁADNIKI:

  • 1 kg żeberek
  • 1 papryczka chili
  • sól, pieprz
  • 6 łyżek octu winnego
  • 5 gałązek tymianku
  • Po 7 łyżek keczupu pikantnego i musztardy
  • 5 łyżek oleju
  • ½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki

 

PRZYGOTOWANIE:

Żeberka opłucz, osusz i poprzekrawaj wzdłuż kości na porcje. Papryczkę chili umyj, oczyść z pestek i drobno posiekaj.

Keczup, musztardę, olej, słodką mieloną paprykę, posiekana papryczkę chili, ocet winny i listki tymianku wymieszaj ze sobą. Tak przygotowana glazurą posmaruj żeberka i włóż do lodówki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie żeberka przełóż do rękawa do pieczenia i ułóż w naczyniu do zapiekania i  wstaw do piekarnika. Piecz ok. 1,5 godziny w temperaturze 180oC.

Żeberka podaję z ryżem.

file1380398928