Pikantne żeberka
Artykuł zewnętrzny
SKŁADNIKI:
- 1 kg żeberek
- 1 papryczka chili
- sól, pieprz
- 6 łyżek octu winnego
- 5 gałązek tymianku
- Po 7 łyżek keczupu pikantnego i musztardy
- 5 łyżek oleju
- ½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki
PRZYGOTOWANIE:
Żeberka opłucz, osusz i poprzekrawaj wzdłuż kości na porcje. Papryczkę chili umyj, oczyść z pestek i drobno posiekaj.
Keczup, musztardę, olej, słodką mieloną paprykę, posiekana papryczkę chili, ocet winny i listki tymianku wymieszaj ze sobą. Tak przygotowana glazurą posmaruj żeberka i włóż do lodówki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie żeberka przełóż do rękawa do pieczenia i ułóż w naczyniu do zapiekania i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 1,5 godziny w temperaturze 180oC.
Żeberka podaję z ryżem.