Tiramisu w pucharku – sprawdzony przepis

26 sierpnia 2013, dodał: KulinarneRewolucje
Artykuł zewnętrzny

 

Która z Nas nie lubi słodkich i szybkich w przygotowaniu deserów ?

Ideałem wśród słodkości jest wloski deser Tiramisu.

Niespodziewani goście ? Tiramisu.

Kłopoty w życiu osobistym ? Tiramisu. Może nie naprawi sytuacji ale od razu lepiej się poczujesz :)

 

Składniki (na 4 pucharki):

  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 250g mascarpone
  • 250ml śmietany kremówki (30 lub 36%)
  • paczka podłużnych biszkoptów
  • szklanka ostudzonej, mocno zaparzonej kawy
  • kilka kostek czekolady

1.Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać mascarpone i chwilę zmiksować razem.

2.W drugiej misce ubić kremówkę na gęsto, ale nie na całkiem sztywno.

3.Szpatułką wymieszać z masą jajeczną.

4.Do pucharków nałożyć na dno po łyżce kremu, następnie namaczane w kawie biszkopty, krem, namoczone w kawie biszkopty i tak do wyczerpania składników.

5.Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.

6.Kilka kostek gorzkiej czekolady zetrzeć na tarce i posypać deser.

UWAGA !! To jest tak pyszne, że nie można sie opamiętać z jedzeniem !! :)

 

Po więcej przepisów zapraszam na http://nietylkokuchnia.blogspot.com/

file1377546060



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz