Piersi kurczaka w sosie balsamicznym z warzywami
Składniki:
2 połówki piersi kurczaka
sól i pieprz
1 czerwona papryka
2 łyżki oliwy z oliwek lub z pestek winogron
24 cienkie zielone fasolki szparagowe
na sos:
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 mała cebulka szalotka
1 łyżka syropu klonowego
1/4 szklanki octu balsamicznego
1/4 filiżanki bulionu warzywnego
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Za pomocą ostrego noża przekroić każdą pierś z kurczaka na pół, aby otrzymać cztery cienkie płaty mięsa. Niezbyt mocno rozbić je tłuczkiem, żeby były podobnej grubości. Posypać z obu stron solą i pieprzem.
Pokroić paprykę w długie cienkie paski, fasolkę pozostawić w całości, poobcinać tylko końce. Obsmażyć warzywa na patelni na średnim ogniu, doprawić solą i pieprzem do smaku. Po przestudzeniu układać równe części pasków papryki i fasolki na środku każdego płata mięsa. Przeciwległe końcach płata zawinąć tak, by warzywa były w środku. Każdą tak utworzoną rolkę spiąć wykałaczkami lub patyczkami do szaszłyków.
Na patelni rozgrzać łyżeczkę oliwy z oliwek na średnim ogniu i ułożyć ruloniki kurczaka. Obsmażać aż mięso się zrumieni ze wszystkich stron, po czym wstawić do gorącego piekarnika na około 20 minut.
W tym czasie trzeba przygotować sos. Rozgrzać łyżeczkę oliwy z oliwek w małym rondlu na średnim ogniu. Dodać posiekaną drobno szalotkę i smażyć ok. 5 minut. Następnie dodać do niej syrop klonowy, ocet balsamiczny i bulion i doprowadzić całość do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu bez przykrycia, aż zredukuje się o połowę i uzyska konsystencję syropu.
Przed podaniem wziąć każdą rolkę kurczaka w kleszcze i wyjąć ostrożnie wykałaczki. Polać każdą rolkę łyżką sosu i natychmiast podawać.