Zapiekanka z sosem serowym
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
60 dag mięsa mielonego
40 dag pieczarek
makaron świderki
tłuszcz do smażenia
2 cebule
sól, pieprz
Sos serowy: mąka, margaryna, 2 serki topione gouda
Przygotowanie:
Mięso smażymy na tłuszczu, rozdrabniamy widelcem. Obieramy cebulę, kroimy i dodajemy do mięsa. Przyprawiamy solą i pieprzem. Obieramy pieczarki, kroimy i smażymy osobno. Dodajemy pokrojoną cebulę. Gotujemy makaron, odcedzamy. Wszystko razem mieszamy. Sos serowy: z odrobiny mąki i margaryny przygotowujemy zasmażkę. Dodajemy serki topione, mieszamy na maleńkim ogniu, uważać, aby się nie spaliły. Zalewamy szklanką bulionu i mieszamy. Zapiekankę nakładamy na talerze i polewamy sosem.