Knedle ze śliwkami z rumem

25 czerwca 2013, dodał: Kara6
Artykuł zewnętrzny

Składniki :

1 kg ziemniaków
200 g mąki
2 jajka
1/2 kg śliwek
cukier w kostkach
kieliszek rumu
4 łyżki masła
cukier puder
sól
bułka tarta

1. Ziemniaki obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie.
2. Następnie je odcedzić, osuszyć, przecisnąć przez praskę i osrudzić.
3. Wymieszać papkę z mąką, szczyptą soli, jajkami i wyrabiać szybko rękami, posypując mąką na stolnicy.
4.  Uformować wałek, kroić na kawałki wielkości 10 cm, rozpłaszczyć na dłoni, tak aby powstał dołek.
5.  Śliwki umyć, przekroić wzdłuż, wyjąć pestki, w miejsce pestek włożyć kostkę cukru, moczoną przez sekundę w rumie.
6.  Zlepiać knedelki w kulkę.
7. Gotować na dużej ilości lekko osolonej wody około 15 minut, aż wypłyną na wierzch.
8. Przesmażyć bułkę tartą na maśle, polać  knedle, posypać cukrem pudrem.

file1372183723