Szaszłyki z musem brzoskwiniowym

13 czerwca 2013, dodał: Marta
Artykuł zewnętrzny

Potrzebujemy:
Szaszłyki:

  • pierś z kurczaka
  • 5 goździków
  • łyżka soli
  • łyżka pieprzu cayenne
  • łyżka ostrej papryki
  • dwie łyżki oliwy z oliwek
    extra vergine marki Monini
  • łyżka soku z cytryny
  • Pierś z kurczaka kroimy w długie paski, mieszamy ze wszystkimi przyprawami i oliwą i odstawiamy do lodówki. Moje mięso leżało w niej kilka godzin, dlatego wyszło bardzo aromatyczne. Następnie układamy na grillu (u mnie opcja grill w mikrofali) i grillujemy aż się ładnie zarumieni z każdej strony (około 10-20 minut)

Sos:

  • 1 brzoskwinia
  • 2 nektarynki
  • 1 pomidor
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
    extra vergine marki Monini
  • 1/2 papryczki chilli
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • sól, pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • Pomidora, brzoskwinię i nektarynki kroimy w kostkę, chilli i czosnek drobno siekamy.
    W rondelku rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojone składniki.
    Dusimy przez kilka minut.
    Dodajemy pozostałe składniki – ocet, koncentrat pomidorowy i przyprawy.
    Dusimy przez 15 minut, pamiętając aby mieszać (żeby się nie przypaliło).
    Po tym czasie sos miksujemy blenderem i schładzamy. Smacznego!

file1371145842