Grillowana karkówka z warzywami

6 czerwca 2013, dodał: marika1503
Artykuł zewnętrzny

SKŁADNIKI:

  • 60 dag karkówki
  • Po 8 łyżek sosu sojowego i oleju
  • 4 łyżki musztardy z ziarnami gorczycy
  • 1 cytryna
  • 1 ząbek czosnku
  • Po łyżeczce listków majeranku i tymianku
  • sól, pieprz, suszone zioła prowansalskie, oliwa

 

PONADTO:

  • 1 cukinia
  • 2 cebule
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 20 dag pieczarek
  • 1 bakłażan

 

PRZYGOTOWANIE:

Mięso pokroić na kotlety, lekko rozbić. Zalać marynatą z sosu sojowego, oleju, musztardy, roztartego czosnku, ziół, pieprzu i soli. Odstawić na 3 godziny. W czasie marynowania kotlety 2-3 razy obrócić. Wszystkie warzywa umyć. Paprykę pozbawić nasion. Cebule obrać. Cukinię i papryki pokroić w paseczki. Bakłażana w plasterki a cebule w piórka. Pieczarki oczyścić i pokroić na ćwiartki. Kostkę bulionu rozpuścić w ¾ szklanki wrzątku, ostudzić dodać oliwę, sok z cytryny i sporo pieprzu. Kotlety wyjąć z marynaty, piec na tacce aluminiowej po 15 minut z każdej strony. Na oddzielnej tacce ułożyć warzywa i pieczarki, skropić olejem i posypać ziołami prowansalskimi i piec po 5 minut z każdej strony.

file1370525598