Kalmary z grilla po chorwacku

1 czerwca 2013, dodał: mufl26
Artykuł zewnętrzny

 Składniki:

1/2 kg kalmarów oczyszczonych

Marynata:

2 ząbki czosnku, drobno posiekane
1/2  szklanki oliwy z oliwek

sok z 2 cytryn

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Na tę niebiańską postawę natknęłam się w Chorwacji. Zawsze uważałam, że kalmary podawane są tylko w formie krążków, jakież było więc moje zaskoczenie, gdy postawiono przede mną talerz pełen dziwnych stworzeń. Jednak gdy tylko zasmakowałam pierwszego z nich, już wiedziałem – nie obejdę się bez nich już cały wyjazd. I tak też się stało – codziennym elementem mojego menu były kalmary, w różnych formach i o różnych kształtach. Do dziś pamiętam ten smak – mięso delikatne w smaku, idealne przyrządzone – nie za miękkie ani nie za twarde, doskonale doprawione i sycące. Między innymi dzięki kalmarom wyjazd ten zaliczam nie niezwykle udanych.

Do głębokiego talerza wkładamy czosnek, wlewamy oliwę, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Kalmary przecinamy wzdłuż na 2 części i w poprzek, wkładamy do marynaty, mieszamy, i wkładamy do lodówki na godzinę. Rozgrzewamy grill i układamy na nim kalmary, zapiekamy po 2 minuty z każdej strony, aż się zarumienią. Podczas grillowania możemy polać je marynatą. Układamy na półmisku, można podawać z ziemniakami i sosem rybnym.

file1370119201