Szaszłyki z kurczaka w bazyliowym pesto
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
Sos:
Pęczek bazylii
garść orzechów nerkowca lub pestek słonecznika
pół szklanki oliwy z oliwek
dwie łyżki tartego sera typu parmezan, grana padano
dwa ząbki czosnku.
Łyżeczka soli
oraz:
Pół kilograma piersi z kurczaka
Przygotowanie:
Wszystkie składniki pesto starannie utrzeć (najlepiej zrobić to blenderem lub w moździerzu), tak aby powstał jednolity sos. Kurczę umyć, pokroić w dużą kostkę. Do miski wlać połowę sosu, wrzucić mięso i marynować 2-4 godzin. Następnie nadziać na drewniane szpadki i grillować po 5 minut z każdej strony. Zdjąć z rusztu i posmarować pozostałym sosem; podawać z włoskim pieczywem typu ciabatta i pomidorkami koktajlowymi.