Festiwal Dobrego Smaku 2013 w Łodzi

27 maja 2013, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

IMG_0343
Znamy już listę restauracji i kawiarni jubileuszowej, dziesiątej edycji Festiwalu Dobrego Smaku. Do udziału w konkursie zgłosiła się rekordowa liczba 25 restauracji i 9 kawiarni. Tegoroczne kulinarne święto Łodzi rozpocznie się w czwartek 6 czerwca i potrwa do niedzieli 9 czerwca. Hasło przewodnie jubileuszowego Festiwalu – Kulinarnie nakręceni nawiązuje do filmowej tradycji Łodzi.

Restauracje biorące udział w festiwalu:

1. Amarant, Sienkiewicza 47

Danie konkursowe: Pieczona polędwiczka wieprzowa ciotki Petunii podana na zapiekance ziemniaczanej z fasolkami Bertiego Botta w formie sferycznego Ravioli

2. American Bull, Rynek Manufaktury

Danie konkursowe: Godfather Burger

3. Ato Sushi, 6go Sierpnia 1/3

Danie konkursowe: Kill Bill Roll

4. Bierhalle, Rynek Manufaktury

Danie konkursowe: Stroganow w nowej odsłonie nie tylko z grzybkami

5. Big Betty, Rynek Manufaktury

Danie konkursowe: Kurczak ze śliwkami-Chicken with Plums 2011

6. Breadnia, Piotrkowska 87

Danie konkursowe: Śniadanie u Tiffaniego

7. Deseo Tapas Bar, Piotrkowska 60

Danie konkursowe: Karmelowy przypływ – pieczony łosoś z ziemniaczanym purée i sałatką z buraka

8. Drukarnia Skład Wina i Chleba, Piotrkowska Off 138/140

Danie konkursowe: Halibut grillowany w ziołach z paryczką chilli, podlany winem

9. Galicja, Rynek Manufaktury

Danie konkursowe: Popiół i Diament w Ziemi Obiecanej

10. Gejsza Sushi, Kościuszki 93

Danie konkursowe: Ziemia Obiecana

11. House of Sushi, Piotrkowska 89

Danie konkursowe: Błękitna Laguna – Okoń nilowy podany z egzotyczną sałatką owocową z orzechami nerkowca, daktylami i sosem cytrusowym z estragonem

12. Kamari, Piotrkowska 15

Danie konkursowe: Łódzka Gwiazda Udaje Greka

13. Klub Zieliński i Syn, Piotrkowska 97

Danie konkursowe: Ratatouille avec du poulet

14. La Strada, Piotrkowska 25

Danie konkursowe: La dolce Vita

15. Lili, Roosevelta 10

Danie konkursowe: Allo Allo – Zalotna Yvett

16. Pozytyvka, Piotrkowska 72

Danie konkursowe: Lasagne Garfielda

17. Restauracja Kryształowa, Narutowicza 16

Danie konkursowe: Bitka obiecana w Łodzi nakręcana

18. Servantka, Piotrkowska 55

Danie konkursowe: Pielmieni syberyjskie – pierożki z siekanym mięsem gotowane w bulionie wołowym

19. Street Art Deluxe, Rynek Manufaktury

Danie konkursowe: Filet z pstrąga w ziołowej panierce z młodymi ziemniakami i zielonymi warzywami

20. Sushi Zielony Chrzan , Żwirki 8, Łódź (róg Kościuszki/Żwirki)

Danie konkursowe: Carskie Uramaki

21. Suzette, Rynek Manufaktury

Danie konkursowe: Naleśniki Julia & Julia

22. Tari Bari, Piotrkowska OFF 138/140

Danie konkursowe: Ratatouille

23. The Mexican, Piotrkowska 67

Danie konkursowe: Garcia muslito

24. Titi, Sienkiewicza 67

Danie konkursowe: Przepiórki w płatkach róży

25. Zaraz Wracam Bistro, Piotrkowska 101

Danie konkursowe: Tres Gazpachos – gazpacho andaluzyjskie, Ajo Blanco i Porra Antequerana

Kawiarnie biorące udział w festiwalu:

  1. Artystyczna Kawiarni-Cukiernia ”Pani Cupcake” , Piotrkowska 89

Cupcake Sernikowy Brownie w wiśniowym dressingu i kawa cappuccino

  2. Cukiernia A.Blikle , Piotrkowska 89

Wz-ka i czarna kawa

3. CZEKOLADA Retro Cafe , Moniuszki 11

Jabłecznik na kruchym cieście z cynamonem i bitą śmietaną i kawa

4. Foto Cafe 102, Piotrkowska 102

Dolce Vita – tiramisu malinowe i cappuccino

 5. Kawiarnia Zbożowa, Roosevelta 7

Waniliowa kiść i kawa firmowa – zbożowa orkiszowa

6. Klubokawiarnia Kawalerka, Piotrkowska 89

Trufle Kangura Pantouf z espresso lub cappuccino

7. Klubokawiarnia Owoce i Warzywa , Traugutta 9

Rzymskie Wakacje i cappuccino

8. Mebloteka  ” YELLOW”, Piotrkowska 138/140

„Poisoned apple & Prince Kissing, czyli czarna kawa z mleczną pianką i grenadyną”

9. Niebostan – klubokawiarnia z antykwariatem, Piotrkowska 17

Panny z Wilka i kawa z niespodzianką”

Zadanie dla łódzkich kucharzy nie jest proste, bowiem tegoroczne dania konkursowe zainspirowane mają być filmem – polskim, bądź zagranicznym – tu pozostawiony jest wybór.

Formuła konkursu i cena dania festiwalowego nie ulegają zmianie; za danie w restauracji zapłacimy 10 zł, a za zestaw w kawiarni – deser i kawę 7 zł. Jak co roku łódzkie lokale odwiedzi anonimowe jury – kucharze, blogerzy, dziennikarze i to oni wybiorą najlepszą restaurację i kawiarnię. Festiwalowe dania i desery oceniać będą także łodzianie głosując w konkursie smsowym.

IMG_9373
Festiwal Dobrego Smaku to jednak nie tylko konkurs, to także szereg wydarzeń towarzyszących. W klubie Wytwórnia przy Łąkowej 29 odbędzie się Szkoła Dobrego Smaku – warsztaty kulinarne dla miłośników gotowania. W tym roku uczestników szkolenia kulinarnie nakręcać będą m.in. szef kuchni restauracji Cztery Kolory Double Tree by Hilton, Rafał Zgajewski oraz Grzegorz Łapanowski.
W piątek i sobotę, po całodniowym maratonie po festiwalowych restauracjach i kawiarniach będzie coś dla ducha. Wraz z Kuchnią + i magazynem Kukbuk zorganizowany zostanie przegląd filmów kulinarnych. W repertuarze znajdą się między innymi „Wtajemniczeni” w reżyserii Macieja Kowalczuka oraz „ Niebo w gębie” Christiana Vincenta. Nocne Kino ze Smakiem to propozycja spędzenia czasu w sali kinowej z lampką wina, a nie colą i popcornem.
Wspólne gotowanie, grillowanie i pieczenie planowane jest także na rynku łódzkiej Manufaktury. 8 czerwca spotkamy Grzegorza Łapanowskiego i Paolo Cozza, którzy przygotowywać będą swoje ulubione dania. Tego dnia przewidziane są także liczne atrakcje dla najmłodszych. Dzieci wezmą udział w warsztatach przygotowanych przez Portal Kuchnia dla Malucha.

projekt-plakatu_wybrany
Więcej informacji znajdziecie na naszej stronie www.festiwaldobregosmaku.eu