Grissini z boczkiem i cebulą
Artykuł zewnętrzny
Wyśmienite grissini.
- 2 szkl mąki
- 1 łyżeczka soli
- 40 g drożdży
- 1/4 szkl ciepłej wody
- 3 cebule
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 15 dag wędzonego boczku
- 2 dag smalcu
1 szklanka = 250 ml
Mąkę przesiać, wymieszać z solą, zrobić dołek. Drobno rozkruszone drożdże wymieszać z ciepłą wodą, wlać do dołka, posypać odrobiną mąki i odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 min.
W tym czasie pokroić drobniutko boczek i cebulę, zeszklić wszystko na patelni na smalcu (około 7 min) wystudzić.
Dodać cebulę do mąki i drożdży, wlać oliwę, zagniatać ręką jak ciasto na kluski, aż poczujemy, że ciasto nam rośnie w ręku. Ewentualnie dodać odrobinę wody, lub jak będzie za rzadkie podsypać mąką. Gotowe ciasto odstawić na 15 min.
Formować cienkie paluchy, posmarować mlekiem i posypać kminkiem, makiem lub sezamem.
Piec 20-25 min w 180 st C z termoobiegiem.