Grissini z boczkiem i cebulą

22 lutego 2010,
dodał: Anullka
Artykuł zewnętrzny

Wyśmienite grissini.

  • 2 szkl mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 40 g drożdży
  • 1/4 szkl ciepłej wody
  • 3 cebule
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 15 dag wędzonego boczku
  • 2 dag smalcu

1 szklanka = 250 ml

Mąkę przesiać, wymieszać z solą, zrobić dołek. Drobno rozkruszone drożdże wymieszać z ciepłą wodą, wlać do dołka, posypać odrobiną mąki i odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 min.

W tym czasie pokroić drobniutko boczek i cebulę, zeszklić wszystko na patelni na smalcu (około 7 min) wystudzić.

Dodać cebulę do mąki i drożdży, wlać oliwę, zagniatać ręką jak ciasto na kluski, aż poczujemy, że ciasto nam rośnie w ręku. Ewentualnie dodać odrobinę wody, lub jak będzie za rzadkie podsypać mąką. Gotowe ciasto odstawić na 15 min.

Formować cienkie  paluchy, posmarować mlekiem i posypać kminkiem, makiem lub sezamem.

Piec 20-25 min w 180 st C z termoobiegiem.

file1266854481



FORUM - bieżące dyskusje

Samotne wakacje - jak je spędzić?
Można też korzystać z hosteli i pokojów wieloosobowych. Tam płaci się za łóżko,...
Gry, zabawy, skecze w domu, na impr…
O jejku, jak dawno w to nie grałam. Na imprezę idealne, bo rozgrywki krótkie....
Problemy z roślinkami
Ciekawa kompozycja te dwa kwiaty razem. Nie pomyślałabym o tym, bo wydawać by...
horoskopy, wróżby
A to jest ciekawe, że nawet osoby, które nie wierzą w horoskopy, z ciekawości...