Szaszłyki z polędwicy jelenia z dynią na rozmarynie
Wykwintne danie z szlachetnego mięsa jelenia
Składniki na 10 szaszłyków:
Mięso:
– 500g polędwicy z jelenia
– całe gałązki świeżego rozmarynu
– oliwa z oliwek
– sól, pieprz
Dynia:
– 2 małe dynie o średnicy około 25 cm średnicy, obranej, pokrojonej w 2 cm kostkę
– 4 łyżki miodu
– 4 łyżeczki soku z cytryny
– świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
Polędwicę kroję na kawałki. Z części gałązek rozmarynu odrywam listki.Mięso wysmarowuję oliwą, solą, pieprzem i rozmarynem. Odstawiam na godzinę do lodówki.
Dynię duszę w rondelku z 2 szklanki wody do średniej miękkości. Należy uważać żeby dynia się nie rozpadła. Następnie dodaję miód, sok z cytryny i chwilę podgrzewam. Odcedzam dynię z powstałego sosu.
Mięso ostrożnie nadziać na gałązki rozmarynu na przemian z dynią i grillować na ruszcie po około 5 minut z każdej strony lub do czasu aż mięso będzie ładnie zrumienione z zewnątrz i miękkie w środku.