Obchodzimy Światowy Dzień Mleka – już 25 maja

20 maja 2013,
dodał: Sfera Group
Artykuł zewnętrzny

Chcesz mieć zdrowe kości i piękny uśmiech?

Włącz do swojej diety nabiał. Okazuje się, że już 2 szklanki mleka lub 30 g sera żółtego wystarczą, aby zaspokoić dzienne zapotrzebowane organizmu na wapń. W związku ze zbliżającym się Światowym Dniem Mleka – 25 maja, przypominamy o bogactwie wartości odżywczych mleka i jego przetworów. Tym, którzy nie mogą lub nie lubią, z różnych powodów, go spożywać, podpowiadamy, jakimi produktami mogą je zastąpić.

Bogate źródło białka i wapnia

Mleko i jego przetwory to źródło dobrze przyswajalnego, pełnowartościowego białka i wapnia. Produkty mleczne to także bogactwo witamin z grupy B oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E oraz składników mineralnych jak: potas, magnez, fosfor, cynk. Dlatego też nabiał powinien stanowić element naszego codziennego jadłospisu. – Wapń jest pierwiastkiem, który odgrywa bardzo istotną rolę w naszym organizmie. To on wpływa na skurcze mięśni, dzięki którym prawidłowo funkcjonują nie tylko nasze nogi i ręce, ale i serce czy płuca. Dobroczynne właściwości tego pierwiastka można mnożyć: wspomaga układ nerwowy, krwionośny, rozrodczy, a przede wszystkim warunkuje prawidłowy rozwój i funkcjonowanie układu kostnego. Wspólnie z witaminą D jest naszym orężem w przeciwdziałaniu i walce z osteoporozą – mówi Elżbieta Zdanowicz, specjalista ds. jakości  żywności, z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach.

Jeśli nie mleko, to co?

Chociaż nie wszyscy mogą pić mleko, to jednak problem uczulenia na białko z mleka nie jest powszechny i dotyczy niespełna 2% populacji świata i ok. 15% Polaków. Więcej osób, bo ok. 1/3 dorosłych Polaków, ma problem z nietolerancją laktozy zawartej w mleku.Mleko jest produktem o wysokiej wartości biologicznej z uwagi na dużą różnorodność i wszechstronność oraz strawność i przyswajalność składników. Jednak nie wszyscy mogą
w pełni korzystać z dobrodziejstw jego spożywania, dotyczy to osób uczulonych na białka mleka lub też osób z nietolerancją laktozy. Dla osób z zaburzeniami trawienia laktozy alternatywą dla mleka mogą być m.in. sery podpuszczkowe dojrzewające, z uwagi na znikomą zawartość laktozy. Sery dojrzewające uznane są za źródło o wysokiej zawartości białka, wapnia i witaminy B12.
Również osoby nielubiące pić mleka powinny sięgnąć po ser żółty, który zawiera więcej wapnia od mleka i 6-10 razy więcej niż np. sery twarogowe. Już 4 jego plasterki pokrywają dzienne zapotrzebowanie organizmu na ten ważny składnik mineralny. Co ważne, polskie sery żółte zawierają stosunkowo niewielką ilość soli. Podczas gdy norma europejska wynosi 2,5%, zawartość tego związku w rodzimych serach nie przekracza 1,5%wyjaśnia Elżbieta Zdanowicz.

Produkty nabiałowe są świetną alternatywą dla osób, które mleka nie lubią bądź nie mogą go pić.

file1369060315



Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.