Tuńczyk z grilla w sosie teriyaki

17 maja 2013, dodał: Rara234
Artykuł zewnętrzny
Chcialabym sie podzielic, bardzo dobrym ,szybkim przepisem na tuńczyka grilowanego . Bedąc u mojej starej dobrej znajomej, przyrzadzila mi on, pyszna, delkatnego i wyrafinowanego w smaku tunczykaTuńczyk z grilla w sosie teriyakiSkładniki dla 4 osob:

2 łyżki sosu sojowego najlepiej jasnego
1 łyżka chińskiego wina ryżowego
1 duży ząbek czosnku, zgnieciony
1 łyżka mielonego świeżego imbiru
4 steki z tuńczyka
1 łyżka oleju roślinnego

Przygotowanie:

W naczyniu wymieszać sos sojowy z winem ryżowym, czosnkiem i imbirem-pozostawic na 5 minut , najlepiej

Pozniej umieścić tuńczyka w marynacie i obrócić, aby dobrze się nią pokrył. Przykryć i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut.

Rozgrzać grill do średniej temperatury.

Wyjąć tuńczyka z marynaty, marynatę wylać. Steki posmarować z obu stron olejem za pomocą pędzelka.
.
Grillować tuńczyka przez około 6 minut na każdej stronie. Smaży się bardzo krótko, tak by po podaniu na talerz było jędrne, chrupkie i by zachowały swój kolor

Robi się szybko i mozna sie poczuc jak w Japonii