Sernik z jogurtów w polewie
Prosty i lekki puszysty jak chmurka sernik z greckich jogurtów podbił serce moje i moich gości. Jest niezwykle delikatny w smaku i rozpływa się w ustach. Można go podawać na kruchym spodzie i dodać brzoskwinie, więc konfiguracji jest wiele. Ja upiekłam go na spodzie z herbatników i polałam gorzką czekoladą. Sernik kosztował mnie około 12 zł -a wyszła cała blacha!
składniki:
– 3 greckie jogurty
– 2 budynie waniliowe
– 8 jajek klasy 2
– 3/4 szklanki oleju
– 3/4 szklanki cukru
– odrobina cynamonu
– gorzka czekolada
– paczka herbatników (lub kruche ciasto)
– 150 gram masła roztopionego
– płatki migdałów
Żółtka ubić z połową cukru, dodać cynamon, budynie, olej i powoli całość dalej ubijać dodając jogurty. Ubić białka z resztą cukru
Herbatniki dobrze rozkruszyć i dodać roztopione masło. Musi wyjść taka papka, którą się rozprowadza na blaszce wysmarowanej masłem i posypanej bułką lub na papierze do pieczenia.
Powoli połączyć masę żółtkową z białkami (nie mikserem tylko łyżką). Wylać masę na podkład z herbatników. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 1,10 minut.
Po upływie czasu pieczenia pozostawić w piekarniku – nie otwierać piekarnika! Jak sernik wystygnie polać czekoladą i posypać wiórkami lub migdałami.
Ja miałam tylko pół tabliczki czekolady więc dodałam łyżkę margaryny, kakao, cukru i mleko i wyszła przepyszna masa czekoladowa do polania!