Pełnoziarniste pierogi z serem i szpinakiem

2 maja 2013,
dodał: Iwona
Artykuł zewnętrzny

 

Składniki (2 porcje):
Na ciasto:
100 g mąki pszennej pełnoziarnistej typu 1850 (graham)
woda (na oko)
szczypta soli
Na farsz:
100 g mrożonego szpinaku
100 g twarogu
przyprawy (u mnie pieprz i majeranek)
Przygotowanie:
Do garnka dajemy zamrożony szpinak, przykrywamy i dusimy. Gdy będzie odmrożony odkładamy pokrywkę i gotujemy do momentu odparowania wody. Studzimy.
W międzyczasie mąkę mieszamy ze szczyptą soli oraz letnią wodą. Ciasto powinno mieć dość twardą, lecz plastyczną konsystencję. Cienko wałkujemy i wykrawamy koła za pomocą szklanki.
Do ostudzonego szpinaku dodajemy twaróg oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Gotowy farsz  nakładamy równomiernie na ciasto i zlepiamy. Aby ułatwić sobie zadanie boki można lekko posmarować wodą :)
W garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy pierogi. Gdy wypłyną czekamy jakieś 3-4 minuty i wyciągamy. Podajemy z ulubionymi dodatkami (u mnie jogurt naturalny) :)

Smacznego!

 

file1367500525



FORUM - bieżące dyskusje

Samotne wakacje - jak je spędzić?
Można też korzystać z hosteli i pokojów wieloosobowych. Tam płaci się za łóżko,...
Gry, zabawy, skecze w domu, na impr…
O jejku, jak dawno w to nie grałam. Na imprezę idealne, bo rozgrywki krótkie....
Problemy z roślinkami
Ciekawa kompozycja te dwa kwiaty razem. Nie pomyślałabym o tym, bo wydawać by...
horoskopy, wróżby
A to jest ciekawe, że nawet osoby, które nie wierzą w horoskopy, z ciekawości...