Przepis na sałatkę z sosem jogurtowym

18 kwietnia 2013, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Sałatka z sosem jogurtowym

Kilka dni temu otrzymałam do przetestowania olej rzepakowy, i shaker. Olej bardzo smaczny, a shaker rewelacyjny:)  Robi czary mary;)

Do przygotowywania dipów i sosów do sałatek i nie tylko.

 

Olej wykorzystałam już dwa razy. Na co dzień w kuchni często stosuje właśnie olej rzepakowy, bo uważam tak samo jak producent, że jest źródłem wielu witamin i posiada wartości odżywcze niezbędne do prawidłowego rozwoju naszego organizmu.
Możliwość testowania otrzymałam za pośrednictwem portalu Uroda i Zdrowie.
Oto kilka danych na temat produktu, jakie podaje producent.
 
Olej rzepakowy z powodzeniem zastępuje oliwę z oliwek w lekkich sałatkach ze świeżych warzyw, które już za chwilę pojawią się na naszych stołach. Dzięki swoim właściwościom nie tylko wydobywa naturalny smak i aromat sałatki ale także jest źródłem wielu cennych składników odżywczych.

 

Olej rzepakowy, ze względu na swoje właściwości zdrowotne, powinien stać się stałym elementem naszej diety, ponieważ:

  • ma najkorzystniejszy skład kwasów tłuszczowych spośród olejów roślinnych,
  • zawiera aż 10 razy więcej kwasów omega-3 niż oliwa z oliwek,
  • zawiera też cenne kwasy omega-6 i omega-9, a ponadto ma idealny z punktu widzenia potrzeb żywieniowych stosunek kwasów omega-3 do omega-6 ,
  • ułatwia wchłanianie witamin zawartych w tłuszczach,
  • stanowi naturalne źródło witamin E i K oraz prowitaminy A,
  • łatwiej odsącza się z potrawy niż inne tłuszcze, dlatego przygotowywane dania są od 5 do 10% mniej kaloryczne.

Źródło
sałatka z soczewica zieloną

 
Przepis na sałatkę z sosem jogurtowym
  • kilka liści sałaty lodowej
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 5 jaj (ugotowanych)
  • 2 pomidory
  • 1 mały por (sparzony)
  • 1/2 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy

 Pomidory pokroić w kostkę, kukurydze i soczewice odcedzić, dodać do sałaty, i pomidorów. Dodać pokrojone w ćwiartki jajka i resztę składników.
 

Sos:
  • 1 mały kubek jogurtu
  • 1/4 szkl oleju rzepakowego
  • sól, pieprz do smaku
  • listki świeżego tymianku

Umieścić składniki w shakerze i zamieszać.

Sałatkę polać sosem przed samym podaniem.
Smacznego:)

Testowała:

Jolanta – Witam jestem właścicielką bloga kulinarnego [email protected]. Chciałabym,zostać testerką z kategorii kulinaria, ponieważ pasjonuje mnie cukiernictwo tzn. robienie ozdób z masy cukrowej, mieszanie smaków, używanie różnych „dziwnych” sprzętów do tworzenia kuchennych czarów. Do tej pory piekąc torty dla dzieci używałam tylko i wyłącznie wodzy fantazji z mojej głowy i „czarowałam” kształty lalek, samochodów strażackich… itp bez specjalnych foremek. Chciałabym móc robić to szybciej, niestety jest to niemożliwe bez odpowiedniego sprzętu. Część moich tortów można oglądać na moim blogu, inne na stronie http://www.tortownia.pl/15482,moje_torty. Ale to tylko garstka tego co wytworzyłam. Nigdy wcześniej jednak nie myślałam, że można piec, gotować, robić syropy, przetwory… i uwieczniać to na zdjęciach:) Dlatego tylko kilka tych zdjęć. Teraz robię to niemal każdego dnia. Najpierw produkty…pstryk.. potem praca przy tworzeniu doskonałości kulinarnej… pstryk…potem efekt końcowy 100 razy pstryk. Wybieram najlepsze (nie mam profesjonalnego sprzętu) ani też specjalnych kursów fotografii) na blog. Wiem, że są osoby, które śledzą go codziennie. To dla nich chcę się ulepszać ulepszając moje dzieła. Ale nie ukrywam, że to nieraz są kosztowne dzieła więc dlatego chcę być testerką. To forma wzajemnej współpracy między blogowiczem, a Firmą, ja otrzymuję produkt do testowania w zamian wystawiam rekomendację. I to dobrą. Mam kilka ulubionych marek, którymi nie będę się chwalić,
Prowadzi bloga: http://www.abcmojejkuchni.blogspot.com