Pączusie babci z ziemniakami

19 lutego 2010, dodał: Anullka
Artykuł zewnętrzny
  • 70 dkg mąki
  • 8 żółtek+1 jajko całe
  • 1/2 kostki masła
  • 15 dkg cukru
  • zapach rumowy
  • 2 ugotowane i zmielone ziemniaki
  • 1,5  szklanki mleka
  • 7 dag drożdży
  • powidła śliwkowe
  • 1 łyżka spirytusu
  • skórka pomarańczowa kandyzowana
  • smalec lub olej do smażenia
  • lukier :
  • cukier puder
  • sok z cytryny
  • skórka kandyzowana do posypania.

Z łyżki czubatej mąki,łyżki cukru,1/2 szklanki mleka i drożdży zrobić rozczyn,odstawić do wyrośnięcia. Gdy podrośnie, dodać żółtka+1 jako całe ubite z cukrem,zapach, resztę mąki i resztę mleka oraz zmielone ziemniaki i spirytus, wyrobić ciasto. Na końcu dodać ciepłe stopione masło ,wyrabiać aż będzie odchodzić od ręki.Wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką, wycinać szklanką krążki jednakowej wielkości, nakładać powidła, zawijać brzegi, formować kulki i układać na ścierce wysypanej mąką. Gdy podrosną, smażyć na gorącym tłuszczu. Po usmażeniu polać lukrem i posypać skórką pomarańczową .
Lukier: Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny,aż będzie biały (musi mieć gęstość śmietanki)

Smacznego.

file1266582181