Makaron ze szpinakiem

11 kwietnia 2013, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

Wyśmienite połączenie: makaron, feta i szpinak!

20g oleju
1 mała cebula
400g mrożonego szpinaku
2 ząbki czosnku
1 jajko
pieprz
270g fety
250g makaronu penne

Na oleju podsmażamy obraną i posiekaną cebulę, a następnie wrzucamy na patelnię zamrożony szpinak. Zawartość patelni mieszamy od czasu do czasu aż szpinak się rozmrozi i nadmiar wody wyparuje – szpinak nie powinien być wodnisty. Następnie dodajemy przeciśnięty czosnek, wbijamy jajko oraz doprawiamy pieprzem. Połowę fety (135g) rozgniatamy widelcem i dodajemy do szpinaku dokładnie mieszając. Trzymamy jeszcze minutę na małym ogniu. Na koniec mieszamy zawartość patelni z ugotowanym makaronem. Pozostałą fetę kroimy w kostkę. Układamy zawartość patelni na talerzach i dekorujemy fetowymi kosteczkami. Smacznego!

file1365675127