Kokardki z sosem serowym z groszkiem

8 kwietnia 2013, dodał: jadziam
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 15dag makaronu kokardki
  • Pół cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 5dag gotowanej szynki w plasterkach
  • 1dag masła
  • 1 łyżeczka mąki
  • 250ml bulionu warzywnego z kostki
  • 5dag zielonego groszku
  • 10dag topionego serka ziołowego
  • Szczypiorek
  • Pieprz, sól

Przygotowanie:

  • Makaron wrzucić na posolony wrzątek. Zamieszać, poczekać, aż woda ponownie zawrze. Następnie zmniejszyć płomień i gotować jeszcze około 8 minut.
  • Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę.
  • Plasterki szynki pociąć w wąskie paski.
  • Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć na nim cebulę, czosnek i szynkę. Oprószyć mąką i zalać bulionem. Dodać groszek i gotować razem kilka minut. Dołożyć serek i mieszać, aż całkowicie się rozpuści. Sos serowy przyprawić.
  • Makaron odcedzić, wymieszać z sosem. Danie można posypać szczypiorkiem.

 

file1365451287