Rurki po bolońsku
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 250g mięsa mielonego
- 200g makaronu rurki
- 10dag marchwi
- 2 cebule
- 10dag pora
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 100ml wytrawnego czerwonego wina
- Bazylia
- Tymianek
- 10 dag sera żółtego
- Pieprz, sól
- Cukier
- 600m l wody
Przygotowanie:
- Warzywa obrać i pokroić w kosteczkę.
- Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzać oliwę, wrzucić mięso i mieszając smażyć 10 minut.
- Po 6 minutach do mięsa dołożyć warzywa. Całość wymieszać z koncentratem pomidorowym i krótko zasmażyć.
- Wlać wino i zmiksowane pomidory z puszki.
- Przyprawić tymiankiem i bazylią.
- Wlać wodę i wsypać surowy makaron.
- Zagotować i dusić całość pod przykryciem przez 20 – 30 minut, do miękkości makaronu.
- Pod koniec doprawić solą, pieprzem i cukrem.
- Danie na talerzu posypać startym serem i udekorować listkami bazylii.