Rurki po bolońsku

8 kwietnia 2013, dodał: ulak
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 250g mięsa mielonego
  • 200g makaronu rurki
  • 10dag marchwi
  • 2 cebule
  • 10dag pora
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 100ml wytrawnego czerwonego wina
  • Bazylia
  • Tymianek
  • 10 dag sera żółtego
  • Pieprz, sól
  • Cukier
  • 600m l wody

Przygotowanie:

  • Warzywa obrać i pokroić w kosteczkę.
  • Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzać oliwę, wrzucić mięso i mieszając smażyć 10 minut.
  • Po 6 minutach do mięsa dołożyć warzywa. Całość wymieszać z koncentratem pomidorowym i krótko zasmażyć.
  • Wlać wino i zmiksowane pomidory z puszki.
  • Przyprawić tymiankiem i bazylią.
  • Wlać wodę i wsypać surowy makaron.
  • Zagotować i dusić całość pod przykryciem przez 20 – 30 minut, do miękkości makaronu.
  • Pod koniec doprawić solą, pieprzem i cukrem.
  • Danie na talerzu posypać startym serem i udekorować listkami bazylii.

 

 

file1365450042