Zupa z makaronem jajecznym

3 kwietnia 2013, dodał: glammadame1990
Artykuł zewnętrzny

 składniki:

Składniki:
2 średnie cebule
4-5 sporych ząbków czosnku (jeśli lubimy bardzo czosnkowo, to można nawet całą główkę czosnku)
masło lub oliwa z oliwek do podsmażenia cebuli i czosnku
(w wersji dietetycznej można „podsmażyć”, a właściwie poddusić na wodzie;))
1 litr bulionu (tj. wywar mięsny / warzywny, rosół lub bulion z kostki)
500 g szpinaku mrożonego (można także świeży)
sól, czarny pieprz i sos sojowy do smaku

2 średnie cebule
4-5 sporych ząbków czosnku
masło lub oliwa z oliwek do podsmażenia cebuli i czosnku
1 litr bulionu (tj. wywar mięsny / warzywny, rosół lub bulion z kostki)
500 g szpinaku mrożonego (można także świeży)
sól,
czarny pieprz
sos sojowy do smaku
śmietana

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Obieramy czosnek.

W garnku rozgrzewamy masło, oliwę i gdy jest już gorące/-a dodajemy pokrojoną cebulę jak i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Dokładnie mieszamy i smażymy przez 3-4 minuty, aż do miękkości cebuli.

Cebulę i czosnek zalewamy bulionem, zagotowujemy, a kiedy wywar zaczyna być już ciepły, dodajemy szpinak.

Gotujemy całość na małym ogniu pod przykryciem przez około 15-20 minut.

Po tym czasie zmiksować na gładką aksamitną zupę. Zabielić śmietaną (najlepiej kremówką) lub mlekiem i dodać ugotowany wcześniej makaron.