Zupa z makaronem jajecznym
składniki:
2 średnie cebule
4-5 sporych ząbków czosnku
masło lub oliwa z oliwek do podsmażenia cebuli i czosnku
1 litr bulionu (tj. wywar mięsny / warzywny, rosół lub bulion z kostki)
500 g szpinaku mrożonego (można także świeży)
sól,
czarny pieprz
sos sojowy do smaku
śmietana
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Obieramy czosnek.
W garnku rozgrzewamy masło, oliwę i gdy jest już gorące/-a dodajemy pokrojoną cebulę jak i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dokładnie mieszamy i smażymy przez 3-4 minuty, aż do miękkości cebuli.
Cebulę i czosnek zalewamy bulionem, zagotowujemy, a kiedy wywar zaczyna być już ciepły, dodajemy szpinak.
Gotujemy całość na małym ogniu pod przykryciem przez około 15-20 minut.
Po tym czasie zmiksować na gładką aksamitną zupę. Zabielić śmietaną (najlepiej kremówką) lub mlekiem i dodać ugotowany wcześniej makaron.