Spaghetti z mielonym mięsem po bolońsku

27 marca 2013, dodał: marika1503
Artykuł zewnętrzny

SKŁADNIKI:

  • 40 dag makaronu spaghetti
  • 30 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 papryka
  • 20 dag pieczarek
  • 1 puszka pomidorów w  kawałkach
  • 1 kieliszek czerwonego wina
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki czarnych oliwek
  • 4 łyżki oliwy
  • Sól, pieprz, listki bazylii, starty parmezan do posypania

 

PRZYGOTOWANIE:

Obraną cebulę pokroić w kostkę. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Na patelni rozgrzać oliwę. Włożyć pokrojone warzywa i smażyć 3 minuty, często mieszając. Dodać mięso mielone. Smażyć razem następne 5 minut, aż mięso będzie brązowe. Dodać pomidory z puszki wraz z zalewą. Wlać wino. Doprawić solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dusić na małym ogniu około 20 minut, w razie potrzeby podlewając wodą. Pod koniec duszenia włożyć pokrojone w plasterki i umyte i oczyszczone pieczarki oraz pokrojone w plasterki oliwki.

Makaron ugotować al dente  w dużej ilości osolonego wrzątku, osączyć. Wyłożyć na talerze, polać sosem. Posypać listkami bazylii i parmezanem.

 

file1364380313