Zapiekanka z różnościami

25 marca 2013, dodał: Aneta Jokisz
Artykuł zewnętrzny

dla 2 osób

składniki:
6 ziemniaków
1 duża cebula
mleko
kawałek dowolnej kiełbasy – ok. 10 cm
przyprawa do ziemniaków
garść suszonych pomidorów
2 garście groszku konserwowego
10 oliwek
pół kostki fety
żółty ser do posypania z zwierzchu w ilości jak kto lubi
3 jajka
3 ząbki czosnku

Ziemniaki obieramy, kroimy na grube plastry, płuczemy, a następnie wrzucamy do garnka z wodą i gotujemy aż zmiękną – ziemniaki nie mogą się rozpaść.

Obieramy cebulę, kroimy na grube plastry i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z dodatkiem niewielkiej ilości oleju. Smażymy cebulę do miękkości, po czym wlewamy 1/4 szklanki mleka i jeszcze małą chwilkę smażymy. Tak przygtowaną cebulę ściągamy z patelnii na talerzyk. Patelnię nie myjemy, a wrzucamy na nią pokrojoną w plasterki kiełbasę i lekko podsmażamy – w ten sposób nie musimy dodawać już oleju.

Brytwankę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą – można użyć też naczynia żaroodpornego i wtedy nie używamy masła i bułki tartej.

W brytwance układamy ugotowane wcześniej ziemniaki, przesypujemy przyprawą do ziemniaków, układamy podsmażoną wcześniej cebulę i kiełbasę. Następnie dodajemy suszone pomidory, groszek, pokrojone oliwki, pokrojoną w kostkę fetę i posypujemy wszystko potartym żółtym serem.

Na koniec oblewamy zapiekankę przygotowaną osobno w miseczce „miksturą”, która zawiera w sobie zmieszane ze sobą trzy surowe jajka, 1/3 szklanki mleka i wyciśnięte 3 ząbki czosnku.

Wkładamy naszą zapiekanke do rozgranego piekarnika do 180°C i pieczemy 25 minut.

Smacznego :)

file1364196433