Makaron po Kalabryjsku
Składniki:
25 dkg makaronu rurek, kolanek lub spaghetti, pełna łyżka masła, sól.
Na sos:
15 dkg wędzonego boczku,25 dkg pomidorów mogą być mrożone, lub 2 łyżki koncentratu,łyżeczka mielonej papryki,1 duża cebula, pełna łyżka mąki, 1,5 szklanki rosołu z bulionu z kostek lub wywaru z włoszczyzny, pół szklanki śmietany,sól,pieprz odrobina majeranku, łyżka posiekanej zieleniny.
Wykonanie :
Zagotować w garnku 3 l wody,posolić,włożyć makaron, gotować około 18 minut i zahartować.
W tym czasie przyrządzić sos. Pomidory pokrajane w cząstki poddusić bez dodatku wody.W rondelku zarumienić pokrajany w kostkę boczek,dodać posiekaną cebulę,podrumienić razem i wsypać paprykę.Dodać mąkę,wymieszać i smażyć przez chwilę.Do tak przygotowanej zasmażki przetrzeć przez sito pomidory,lub dodać koncentrat,wlać rosół przyprawić do smaku i mieszając zagotować.
Po odstawieniu z ognia wlać śmietanę i wymieszać. Makaron odcedzić, wymieszać z łyżką masła, ułożyć na półmisku,polać sosem i posypać zieleniną. Podać z surówką.