Sos vinegret na oleju rzepakowym

Avatar photo
20 marca 2013,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

 

 

Niedawno za pośrednictwem portalu Uroda i Zdrowie otrzymałam do przetestowania olej rzepakowy oraz fajny, mały shaker. W przesyłce znalazły się też materiały na temat oleju rzepakowego (informacje te można znaleźć także na stronie pokochajolejrzepakowy.pl).

Szczerze mówiąc, do tej pory nie doceniałam tego oleju. Wydawało mi się, że zdrowy olej rzepakowy to jedynie olej nierafinowany, rzadziej spotykany w sklepach. Okazuje się jednak, że proces rafinacji na celu usunięcie lub maksymalne zmniejszenie stężenia substancji niekorzystnych dla naszego zdrowia (np. metali ciężkich). Co prawda w jego trakcie traci się również niewielką część korzystnych substancji, ale nie wpływa to na zawartość kwasów tłuszczowych. Ponadto rafinowany olej ma neutralny smak i zapach, więc nadaje się do przygotowania wielu potraw. Co najważniejsze olej rzepakowy cechuje duża zawartość wartościowych nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-6 i Omega-3.
Zachęcona tymi informacjami o oleju rzepakowym, postanowiłam wykorzystać go do zrobienia sosu vinegret (zwykle stosowałam olej z pestek winogron). Wcześniej użyłam go do smażenia solonego grochu z patelni.
Sos vinegret
Składniki (na ok. 1/2 główki sałaty lodowej): 
6 łyżek oleju rzepakowego
3 łyżki soku z cytryny (lub np. octu jabłkowego)
1 łyżeczka musztardy
1-2 ząbki czosnku
szczypta soli
szczypta pieprzu
Do shakera (lub do słoiczka) wlać olej, sok z cytryny, dodajemy rozgniecione ząbki czosnku, musztardę i przyprawy. Shaker / słoiczek zakręcamy i kilkakrotnie wstrząsnąć. Uzyskanym jednolitym sosem polać umyte, osuszone, porwane liście sałaty. Wymieszać i od razu podawać.

Testowała:

Elżbieta – Przepisy, testowanie nowości spożywczych, akcesoriów kuchennych.
Prowadzi bloga: http://szalonapatelnia.blogspot.com/

 



Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.