Pikantna surówka z sałaty i kukurydzy z olejem rzepakowym
Z badań które zostały przeprowadzone w 2011 roku wynika, że chociaż olej rzepakowy używany jest w większości polskich domów, wciąż bywa niedoceniany, a wiedza na jego temat jest bardzo skromna i nie zawsze zgodna z prawdą. Tak też teraz przedstawię kilka najważniejszych informacji na temat oleju rzepakowego.
Tłuszcze -niezbędny składnik naszej diety. Tłuszcze pełnią wiele istotnych ról w organizmie człowieka. Są one źródłem kwasów tłuszczowych, steroli oraz ułatwiają wchłanianie przez organizm człowieka witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Około 30-35 % energii powinno pochodzić właśnie z tłuszczów. Dietetycy zalecają ograniczenie spożycia tłuszczów pochodzenia zwierzęcego na rzecz tłuszczów roślinnych, zwłaszcza olejów.
Codzienne spożycie około 2 łyżek oleju rzepakowego całkowicie pokrywa zapotrzebowanie fizjologiczne człowieka na kwas linolenowy(ALA) z rodziny omega-3.
Olej rzepakowy to:
bogate źródło deficytowych kwasów tłuszczowych omega-3, które pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi
bogate źródło steroli roślinnych
wysoki poziom prowitaminy A i witaminy E
idealny stosunek omega06 do omega-3
OLEJ RZEPAKOWY W PROFILAKTYCE CHORÓB SERCOWO-NACZYNIOWYCH
Dieta bogata w produkty o niskiej zawartości cholesterolu i nasyconych kwasów tłuszczowych jest podstawą profilaktyki chorób serca. Powinniśmy więc zwracać szczególną uwagę na to, jakie tłuszcze spożywamy i wybierać te najbardziej korzystne z punktu widzenia diety dobrej dla serca. Olej rzepakowy spełnia wymóg prozdrowotnego „oleju nisko nasyconego”, a zawarte w nim kwasy ALA i LA z rodziny omega-3 i omega-6 oraz sterole roślinne pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. Zbyt wysoki poziom cholesterolu jest czynnikiem ryzyka rozwoju choroby wieńcowej serca. Ponadto olej rzepakowy charakteryzuje się optymalną proporcją kwasów omega-3 do omega-6. Stosunek ten wynosi (2:1) i jest idealny z punktu widzenia potrzeb żywieniowych człowieka. Już 2 g ALA (omega-3) i 20 g LA(omega-6), zawarte w rekomendowanych 2 łyżkach oleju rzepakowego dziennie, pozwolą utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu.
Olej rzepakowy zawiera składniki korzystnie wpływające na urodę, m.in. cenne antyoksydanty(przeciwutleniacze):
- witaminę E- zwaną witaminą młodości, która chroni przed uszkodzeniami na tle oksydacyjnym, zarówno na poziomie białek, jaki komórkowego Dna;
- witaminę K
- prowitaminę A (beta-karoten)
Doskonały skład i konsystencja oleju rzepakowego czynią go też świetną bazą domowych kosmetyków. Z dodatkiem oleju możemy przygotować maseczki do twarzy czy też na dłonie a nawet stosować na wysuszoną skórę, np. łokci.
Olej rzepakowy jest idealnym olejem do zastosowania w kuchni. Może być używany do smażenia i pieczenia oraz na surowo, jako składnik sosów do surówek czy warzyw i baza domowych majonezów. Stosowany podczas smażenia zachowuje neutralny smak i zapach, a potrawy na nim usmażone mają nawet o 5-10 % mniejszą kaloryczność dzięki temu, że olej rzepakowy łatwiej się odsącza niż inne oleje roślinne. Olej rzepakowy doskonale sprawdza się także jako tłuszcz stosowany w słodkich wypiekach. Podgrzany olej rzepakowy z powodzeniem zastąpi stopione masło w każdym przepisie na ciasto biszkoptowe, piaskowe, a nawet drożdżowe.
Z olejem rzepakowym przygotowałam pikantną surówkę z sałaty i kukurydzy.
Składniki:
- pół sałaty lodowej
- marchew
- pół puszki kukurydzy
Sos:
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- łyżka octu balsamicznego
- 3 szczypty soli
- kawałek papryczki chili (bez nasion)
- 2 szczypty białego mielonego pieprzu
Przygotowujemy sos do sałaty. Do shakera lub słoiczka, wlewamy olej, ocet, wsypujemy przyprawy i drobniutko posiekaną papryczkę. Kilka razy potrząsamy shakerem aby wymieszać składniki.
Sałatę rwiemy na średniej wielkości kawałki i przekładamy do salaterki. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do sałaty. Kukurydzę odsączamy z zalewy i wykładamy na sałatkę.
Polewamy sosem i delikatnie mieszamy. Podajemy.
Testowała:
Sylwia – moje trzecie dziecko: blog – narodziło się z miłości do gotowania, smażenia, pieczenia i chęci pisania o tym i dzielenia się swoją kulinarną pasją. Stopniowo wchodziłam i poznawałam tajniki kuchni polskiej i kuchni świata,nadal się ich uczę. Nie jestem tradycjonalistką,lubię do każdej potrawy dodać swoje ‘trzy grosze’. W końcu kto lepiej wie co będzie smakowało mojej rodzinie. Na codzień zajmuję się > wychowywaniem moich dwóch łobuziaków,którzy ubarwiają moje życie i nie dają się nudzić. ( nick: sylwiach)
Prowadzi bloga: http://sylkahaha.blox.pl/html