Domowa konfitura pomarańczowa

14 marca 2013, dodał: Veronme
Artykuł zewnętrzny
Składniki :
  • 2 kg  dużych pomarańczy
  • 3 cytryny
  • 1 szklanka wody
  • 2 szklanki cukru trzcinowego firmy Sante
  • 1 łyżeczka cynamonu firmy P.H.U Konrad

Sposób przygotowania:
Pomarańcze dokładnie myjemy szczoteczką  w gorącej wodzie. Obieramy je ze skórki, którą kroimy w drobną kosteczkę lub paseczki. Przekrawamy na połówki i wyjmujemy miąższ.  Z cytrynami postępujemy tak samo. Miąższ owoców kroimy w kosteczkę. Podczas tej czynności wyjmujemy wszystkie pestki. Miąższ i skórkę następnie wkładamy do garnka. Całość zalewamy wodą i gotujemy 2 godziny, w razie potrzeby dodając małą ilość wody. Pod koniec wsypujemy cukier i dodajemy cynamon. Wrzącą konfiturę przekładamy do  przygotowanych słoiczków.

www.corculinari.pl