Domowe pesto świeżej bazylii i słonecznikiem, mocno czosnkowe
Artykuł zewnętrzny
Najlepsze pesto jakie do tej pory jadłam. Domowe ze świeżej bazylii i słonecznikiem, mocno czosnkowe.
Składniki na pesto z bazylii:
- 1 szklanka świeżej bazylii (mocno ubitej)
- 4 ząbki czosnku
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 1 garść ziaren słonecznika
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- 1 opakowanie makaronu
- ser żółty
Makaron gotujemy al dente.
W między czasie gotowania makaronu robimy pesto.
Słonecznik prażmy chwilę na suchej patelni.
Do miseczki wrzucamy bazylię, przeciśnięty przez praskę czosnek, wlewamy olej, wrzucamy słonecznik i miksujemy blenderem na gładką masę. Solimy i pieprzymy do smaku.
Makaron odcedzamy i wrzucamy ponownie do garnka, zalewamy pesto i mieszamy razem, aby makaron „oblepił” się pesto.
Nakładamy na talerze i posypujemy startym żółtym serem.
Testowała olej:
www.kulinarny-swiat.pl/makaron-z-pesto-z-bazylii/