Makaron z kurczakiem, pomidorami i szpinakiem
Składniki (4-6 porcji)
450 g makaronu (najlepiej pełnoziarnistego)
4 filety z piersi z kurczaka bez skóry
1-2 łyżki oliwy z oliwek
4 ząbki czosnku
3/4 szklanki wytrawnego białego wina
3/4 szklanki bulionu
opakowanie szpinaku
2 szklanki pomidorków cherry
sól i pieprz do smaku
100g parmezanu (opcjonalnie)
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą by się nie posklejał i odstawiamy. Piersi z kurczaka kroimy na małe kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy na oliwie przez 1-2 minuty z obydwu stron na złoty kolor po czym zdejmujemy go z patelni. Zmniejszamy ogień, dodajemy zmiażdżony czosnek, mieszamy i dusimy przez 30 sekund. Po upływie czasu całość zalewamy białym winem i bulionem z kurczaka po czym doprowadzamy do wrzenia i gotujemy aż płyn zmniejszy się o połowę. Dodajemy szpinak, pokrojone w kawałki pomidory, kawałki kurczaka i mieszamy do momentu aż szpinak zmięknie.