Makaron z kurczakiem, pomidorami i szpinakiem

12 marca 2013, dodał: Ervisha
Artykuł zewnętrzny

Składniki (4-6 porcji)
450 g makaronu (najlepiej pełnoziarnistego)
4 filety z piersi z kurczaka bez skóry
1-2 łyżki oliwy z oliwek
4 ząbki czosnku
3/4 szklanki wytrawnego białego wina
3/4 szklanki bulionu
opakowanie szpinaku
2 szklanki pomidorków cherry
sól i pieprz do smaku
100g parmezanu (opcjonalnie)

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą by się nie posklejał i odstawiamy. Piersi z kurczaka kroimy na małe kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy na oliwie przez 1-2 minuty z obydwu stron na złoty kolor po czym zdejmujemy go z patelni. Zmniejszamy ogień, dodajemy zmiażdżony czosnek, mieszamy i dusimy przez 30 sekund. Po upływie czasu całość zalewamy białym winem i bulionem z kurczaka po czym doprowadzamy do wrzenia i gotujemy aż płyn zmniejszy się o połowę. Dodajemy szpinak, pokrojone w kawałki pomidory, kawałki kurczaka i mieszamy do momentu aż szpinak zmięknie.

 



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...