Kurczak ze szpinakiem z kolorowym ryżem TRIO
Polecam nietypowe i piękne pod względem kolorystycznym danie! Całkiem proste w przygotowaniu – na imprezkę idealne :)
Składniki na kolorowy ryż :
3 woreczki ryż biały długoziarnisty
3 buraki czerwone
0,5 szklanki sok jagodowy bez cukru (100% naturalny)
1 łyżeczka kurkuma
0,5 cytryny
Nastawiamy po 2-3 szklanki wody w 3 osobnych naczyniach, lekko solimy. Kiedy woda zacznie wrzeć wrzucamy do każdego z naczyń po 1 woreczku ryżu, po 2 minutach, kiedy ryż namoknie dodajemy nasze naturalne barwniki (suchy ryż nie będzie łapał koloru). Do jednego z naczyń dodajemy kurkumę – mieszamy. Do drugiego z naczyń wlewamy sok jagodowy oraz 1 łyżeczkę soku z cytryny. Do ostatniego dodajemy buraki (wcześniej obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach) oraz również łyżeczkę soku z cytryny. Ryże gotujemy pod przykryciem przez 15 minut, następnie zdejmujemy z ognia, ale pozostawiamy w naczyniu z wrzątkiem przez przynajmniej 8 minut – ryż powinien być lekko rozgotowany, aby można było lepić kulki.
Sos:
400 gram piersi z kurczaka
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 kulki mrożonego szpinaku lub 4 garstki świeżego
300 ml śmietana 30%
sól i pieprz
olej do smażenia
Mięso kroimy w niedużą kostkę, cebulę w drobną, a obrane ząbki czosnku dokładnie siekamy – wszystko przekładamy na patelnię, dodajemy nieco oleju i smażymy. Kiedy mięso i cebulka są miękkie dodajemy szpinak. (nie polecam kupnego szpinaku w brykietach – jest niesmaczny. Najlepiej użyć świeżego – wtedy go siekamy, natomiast ja użyłam szpinak, który sama mroziłam w lecie z własnej uprawy). Po 3 minutach od dodania szpinaku wlewamy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje.
Na każdym z talerzu (przepis na 4 porcje) układamy po 3 kulki ryżu – każda w innym kolorze. Obok układamy nasz sos szpinakowy, dekorujemy świeżym ogórkiem i siekanym szczypiorkiem.