Miodowe ciasto z jabłkami

19 lutego 2013, dodał: aneczka84
Artykuł zewnętrzny
SKŁADNIKI:
  • szczypta soli;
  • 60 ml mleka;
  • 130 g miodu;
  • 300 g jabłek;
  • torebka proszku do pieczenia;
  • torebka cukru waniliowego;
  • 250 g mąki pszennej;
  • 4 jajka;
  • 150 g masła;
  • cukier puder;
  • bułka tarta;

 

 
PRZYGOTOWANIE:

 

Masło na małym ogniu roztapiamy i następnie do miski dodajemy miód i razem miksujemy na jednolita masę. Następnie dodajemy jajka i mleko cały czas miksując. Po czym dodajemy stopniowo mąkę pszenna z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Gotową masę wlewamy do foremki wcześniej przygotowanej – nasmarowanej masłem i posypanej cienką warstwą bułką tartą. Następnie jabłka obieramy i tarkujemy na tarce o dużych oczkach. Układamy starte jabłka na wierzch ciasta. Następnie posypujemy cukrem waniliowym. Pieczemy ok 70 minut w piekarniku na 170stopni Celcjusza. Gdy ciacho będzie gotowe, to posypujemy cukrem pudrem.

file1361301688