Miodowe ciasto z jabłkami
Artykuł zewnętrzny
SKŁADNIKI:
- szczypta soli;
- 60 ml mleka;
- 130 g miodu;
- 300 g jabłek;
- torebka proszku do pieczenia;
- torebka cukru waniliowego;
- 250 g mąki pszennej;
- 4 jajka;
- 150 g masła;
- cukier puder;
- bułka tarta;
PRZYGOTOWANIE:
Masło na małym ogniu roztapiamy i następnie do miski dodajemy miód i razem miksujemy na jednolita masę. Następnie dodajemy jajka i mleko cały czas miksując. Po czym dodajemy stopniowo mąkę pszenna z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Gotową masę wlewamy do foremki wcześniej przygotowanej – nasmarowanej masłem i posypanej cienką warstwą bułką tartą. Następnie jabłka obieramy i tarkujemy na tarce o dużych oczkach. Układamy starte jabłka na wierzch ciasta. Następnie posypujemy cukrem waniliowym. Pieczemy ok 70 minut w piekarniku na 170stopni Celcjusza. Gdy ciacho będzie gotowe, to posypujemy cukrem pudrem.