Słodkie polędwiczki wieprzowe z pomarańczą i kremowym risotto
Artykuł zewnętrzny
Słodkie polędwiczki wieprzowe z pomarańczą w sosie maślanym, podane z kremowym risotto :)
SKŁADNIKI:
0,7 kg polędwicy wieprzowej
1 pomarańcz
2 łyżki masła
sól, pieprz, kostka rosołowa
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka imbiru w proszku
150ml wody do „podlania”
ryż na dwie porcje, około 100g – arborio
mała cebulka
1 ząbek czosnku
200g śmietany 18%
natka z pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
Mięso myjemy i kroimy na średniej wielkości kawałki, oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę, kładziemy mięso i rumienimy z dwóch stron. Z pomarańczy trzemy 1/3 skórki. Owoc obieramy, by został sam miąższ i kroimy w kostkę. Skórkę i miąższ wrzucamy na patelnie, dodajemy 2 łyżki masła. Gdy masło się roztopi, podlewamy wodą, dodajemy paprykę, imbir i 1/2 kostki rosołowej. Przykrywamy i dusimy około 30 minut – dolewamy wody w razie potrzeby.
Ryż gotujemy wg przepisu. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Cebulkę drobno siekamy, wrzucamy na lekko naoliwioną patelnie. Gdy cebulka zmięknie, dodajemy śmietanę, sól, pieprz, 1/2 kostki rosołowej, i czosnek przeciśnięty przez praskę – mieszamy. Gdy sos „odparuje”, wrzucamy gotowy ryż i drobno posiekaną natkę pietruszki – podgrzewamy.
Nakładamy na talerz risotto i mięso, polewamy sosem.
SMACZNEGO :)
Rady: sos można zmiksować lub przetrzeć przez sitko