Knedle z truskawkami w migdałowej panierce

8 sierpnia 2018, dodał: elkaa13
Artykuł zewnętrzny

Pyszny obiad, idealny na letnie dni. Niby zwykłe polskie knedle, ale dodatek panierki migdałowej czyni to danie nietuzinkowym.

file1340266201

 

Składniki ok. 14 sztuk

  • 250 g ugotowanych ziemniaków
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta soli i cukru

panierka migdałowa:

  • 35 g obranych i drobno posiekanych migdałów
  • 20 g cukru brązowego
  • 60 g masła

dodatkowo:

  • ok. 150 g niewielkich truskawek (mogą być większe, ale wtedy należy je podzielić na części)

Przygotowanie:

  1. Zimne i przeciśnięte przez praskę ziemniaki dokładnie wymieszać z mąką, jakami, solą i cukrem.
  2. Nabierać porcje ciasta (porcja ma być wielkości kluski), na dłoni formować placuszki (ewentualnie podsypywać mąką), a na środek kłaść truskawkę. Zlepić brzegi i uformować kulki. Knedle układać na omączonym blacie.
  3. Migdały zrumienić na patelni, dodać cukier i jeszcze chwilę razem podgrzewać. Dodać masło i mieszając podsmażać przez ok. 2 minuty.
  4. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Knedle wkładać partiami do wrzątku i gotować je przez ok. 4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
  5. Ugotowane knedle odsączyć i obtaczać w panierce. Podawać ciepłe.

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Nietypowa aranżacja biura - jak sąd…
Nietypowa ale praktyczna aranżacja biura może być jak najbardziej. Podoba mi się!
"nocne marki" - dozwolone po 22 :)
Ja bardzo późno chodzę spać, więc zanim zasnę co nie mam z tym...
Depilacja-co najlepsze?
Depilatory laserowe są bardziej precyzyjne niż IPL. Wielu ekspertów uznaje, że jest to najskuteczniejsza...
Torebka duża czy mała?
Małe torebki okazują się być świetnym dodatkiem stylizacyjnym. Dla przykładu mała torebka na łańcuszku...