Rozgrzewający chłopski garnek

6 lutego 2013, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

składniki:

4 ziemniaki
marchew
cebula 2 sztuki
2 papryki kolorowe
laska kiełbasy
ćwiartka kapusty włoskiej
natka pietruszki
pomidor lub pomidory z puszki
łyżka koncentratu lub ketchupu,
przyprawy: brązowy cukier, sól , świeżo mielony pieprz, papryka słodka, majeranek
Wszystkie składniki kroję w kostkę, kapustę siekam. Do dużego rondla na rozgrzany tłuszcz wkładam cebulę, na to kiełbasę pozbawioną flaka. Smażę kilka minut, dodaję resztę składników i smażę chwilkę. Przekładam do dużego garnka, dodaję przyprawy i mieszam, zalewam 400 ml wody i  przykrywam, duszę do miękkości. Podaję z bagietką z masłem.