Niezwykle puszysty sernik bez spodu

5 lutego 2013, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Przepis dla wszystkich sernikowych maniaków :) Robiłam go już wiele razy i zawsze wychodzi przepyszny!

Składniki:

1 kg twarogu sernikowego

2 szklanki cukru

3 budynie waniliowe bez cukru

10 jajek

1 kostka margaryny (polecam Palmę z Murzynkiem)

szczypta soli

olejek pomarańczowy

opcjonalnie:

rodzynki,

polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Miękką margarynę utrzyj z cukrem pudrem (margarynę można wcześniej rozpuścić i ostudzić, a cukier należy zmielić lub użyć gotowego pudru), dodając w czasie ucierania po jednym ŻÓŁTKU i 3 łyżki sera.

Ucierać mikserem. Na koniec dodać budynie w proszku i dokładnie wymieszać.

Białka jaj ubić na sztywną pianę, dodając szczyptę soli.

Gotową pianę delikatnie wymieszać łyżką z masą serową. Można dodać rodzynki (sparzone, oprószone mąką).

Masę wlać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą formy (ja użyłam kwadratowej 25 cm x 25 cm).

W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 100 st. C.

Piec w temp. 175 st. C z termoobiegiem (2 półka od dołu) ok. 60-70 minut. Sernik powinien odstawać od brzegów.

Po upieczeniu studzić ok.1-2 godz. w piekarniku, można delikatnie uchylić drzwiczki, ale nie otwierać, bo sernik opadnie.

Zimny sernik można udekorować polewą czekoladową.

Jest taki, jak lubię, czyli bez spodu, ale jeśli macie ochotę możecie dorobić spód, choćby ze zwykłych herbatników.

SMACZNEGO!

file1360064027