Szynka duszona z dynią i zieloną papryką

22 stycznia 2013, dodał: AgataB
Artykuł zewnętrzny

Składniki na 4 porcje:

1/2 kg szynki surowej

400 g dyni (obranej i wydrążonej)

papryka zielona

1 duża cebula

3 łyżeczki mąki

4 łyżki oleju

przyprawa do dań Kucharek

pieprz kolorowy świeżo mielony

tymianek

chilli do smaku

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

3 łyżeczki mąki + niewielka ilość zimnej wody

Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, posypujemy Kucharkiem, oprószamy mąką i obsmażamy na rozgrzanym oleju (jeśli mamy małą patelnię to smażymy partiami). Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju. Dynię i oczyszczoną paprykę kroimy w kostkę. Do garnka wrzucamy cebulę, mięso, dynię, paprykę, przyprawiamy i dusimy pod przykryciem (od czasu do czasu mieszając) około 40 minut. Mąkę łączymy z zimną wodą, dodajemy odrobinę gorącego wywaru z mięsa, mieszamy i wlewamy do garnka, całość dusimy pod przykryciem około 5 minut. Pod koniec duszenia dodajemy natkę pietruszki, mieszamy.

file1358882980