Dieta na ostro – efekty stosowania i skala Scoville

18 marca 2018, dodał: dietetyk medyczny
Artykuł zewnętrzny

Kolejna dieta cud? Głodówka? Jedzenie „słoiczków” dla niemowląt? Skupianie się na jednym rodzaju produktów? Liczenie kalorii lub nieustanne walczenie z uczuciem ssania w żołądku? Nie tym razem! Dieta ta nie jest tak naprawdę żadną nową i rewolucyjną dietą. Nie wymaga od nas liczenia kalorii i co ważne – wielkich nakładów finansowych!

Ta dieta wykorzystuje produkty, które na co dzień znajdują się w naszym menu (a raczej powinny się znajdować) i mają pewne „magiczne” właściwości, a mianowicie: przyspieszają metabolizm. Mowa tu o przyprawach! Pomimo niezwykłego bogactwa ziół i przypraw, na naszych stołach niestety wciąż króluje sól i pieprz… następnym razem będąc w sklepie spójrzmy szerzej na półkę z przyprawami i wrzućmy do koszyka zioła, które pomogą nam w walce z kilogramami, zimowym przemarznięciem, podwyższonym poziomem cholesterolu czy nadciśnieniem!

O czym mowa? O kapsaicynie znajdującym się w czerwonej papryce związku chemicznym, który przyspiesza spalanie energii, pobudza układ trawienny i nakręca metabolizm. Ze względu na uczucie gorąca, jakie następuje w wyniku kontaktu ze skórą, kapsaicyna jest dodawana do maści przeciwbólowych i plastrów rozgrzewających. Możemy ją także znaleźć w kosmetykach, jak również w przyprawach, które od dziś będą królowały na naszym stole!

Wiele badań donosi, że przyprawy wpływają w różnorodny sposób na nasz organizm. Jeden ze związków: kapsaicyna zawarta w przyprawach korzennych i różnych gatunkach pieprzu powoduje m.in. znaczącą utratę tkanki tłuszczowej. Wpływają dodatkowo pozytywnie na stan naszego układu krwionośnego, obniżają stężenie cholesterolu, zapobiegają zatruciom pokarmowym i chłodzą, np. ostra przyprawa jaką jest chili powoduje obfite pocenie, pot natomiast, parując pobiera ciepło z organizmu, co daje przyjemne wrażenie chłodu.

Wnioski płynące z badań prowadzonych z użyciem porduktów z kapsaicyną dają bardzo dużo nadziei. Kapsaicyna zapobiega wzrostowi komórek tłuszczowych, stymuluje termogenezę, stymuluje rozpad tłuszczów z pożywienia i powoduje utratę tkanki tłuszczowej. Kapsacynoidy mogą stanowić skuteczny produkt, pomocny w usprawnieniu procesów utraty tkanki tłuszczowej, poza wymienionymi wcześniej zaletami mają bowiem jeszcze jedną bardzo istotną cechę:  zmniejszają uczucie głodu. Badanie przeprowadzone 10 lat temu wykazało, że osoby jedzące każdego dnia papryczki chilli potrzebowali średnio o 956 kcal mniej niż osoby na tej samej diecie przyjmujące placebo.

Jak wygląda taka dieta?

  • jest bogata w błonnik, który pełni ważną rolę w procesie odchudzania!
  • jest dietą urozmaiconą, bogatą w wiele produktów!
  • jest zbilansowana pod kątem minerałów, witamin oraz białek, tłuszczy i węglowodanów!
  • dzięki oparciu o zasady zdrowego żywienia ma niewielkie ryzyko wystąpienia efektu jo-jo!
  • jest smaczna, bo mocno doprawiona :)

Co zatem włączyć do jadłospisu, aby móc zaobserwować efekty?


Postaw zatem na przyprawy czerwone spalające tkankę tłuszczową (papryka ostra, papryka chilli, pieprz czarny lub cayenne, sos tabasco). Nie zapominaj jednak o innych przyprawach, które ułatwiają trawienie (cynamon, curry, imbir) oraz  łagodzą i poprawiające pracę żołądka oraz jelit (oregano, bazylia, estragon itp.).

Pamiętaj również, że kapsaicyna działa drażniąco na żołądek oraz wątrobę – nie stosuj tej diety jeśli masz problem z układem trawiennym, uważaj również w trakcie ciąży lub laktacji.

Nie żałuj sobie ziół, ciesz się smakiem i zdrowiem!

 

Skala Scoville – zawartość kapsainocydów w przyprawach (za wikipedia.pl)
Wartość według skali Rodzaj substancji chemicznej lub przyprawy
15 000 000–16 000 000 czysta kapsaicyna
8 600 000–9 100 000 różne kapsaicynoidy (np. homokapsaicyna, homodihydrokapsaicyna, nordihydrokapsaicyna)
5 000 000–5 300 000 gaz pieprzowy, środek drażniący FN 303
2 000 000 papryka Trinidad Moruga Scorpion
1 463 700 papryka Trinidad Scorpion Butch T
855 000–1 075 000 papryka „naga jolokia”
876 000–970 000 papryka dorset naga (wpisana w 2007 do księgi rekordów Guinnessa jako najostrzejszy gatunek papryki)
350 000–580 000 pieprz red savina
100 000–350 000 guntur chilli, papryka habanero, pieprz Scotch bonnet, pieprz datil, rocoto, piri-piri, madame Jeanette, jamajski ostry pieprz
50 000–100 000 chili ptasie oko/pieprz tajski/pieprz indiański, pieprz malagueta, pieprz chiltepin, pieprz pequin
30 000–50 000 pieprz cayenne, papryka jagodowa
10 000–23 000 papryka serrano
2 500–8 000 papryka jalapeño, chili guajillo, meksykańskie odmiany papryki anaheim, papryka węgierska, przyprawa tabasco
500–2500 papryka anaheim, poblano, papryka rocotillo, peppadew
100–500 papryka pimento, peperoncini
0 słodka papryka roczna

Justyna Marszałkowska-Jakubik

dietetyk medyczny

zobacz również:

  1. Wszystkie rodzaje diet

  2. Zakwaszony organizm

  3. Superoksydanty – jak oczyścić organizm: lista produktów niszczących wolne rodniki

  4. Soki i koktajle oczyszczające krew i organizm