Prażoki – trochę inny wymiar ziemniaków

28 listopada 2012,
dodał: marta101091
Artykuł zewnętrzny

NA PRAŻOKI:

5 średniej wielkości ziemniaków

1 łyżka soli

4 czubate łyżki mąki pszennej

stopiony smalec ze skwarkami i cebulką

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki obieram, płuczę i gotuję w osolonym wrzątku ok.20 minut. Na wierzch wsypuję mąkę i pod lekko uchyloną pokrywką gotuję jeszcze 10 minut. Odcedzam ziemniaki, pozostawiając troszkę wody z gotowania ziemniaków na spodzie (bardzo mało). Drewnianą pałką ugniatam ziemniaki wraz z mąką na jednolitą masę. Trzeba to robić dokładnie, by w środku nie było grudek mąki. Najlepiej gdy druga osoba trzyma garnek podczas ugniatania. W domu rodzinnym byłam to ja i pamiętam jak z całej siły trzymałam garnek, by się nie przesuwał. Teraz obowiązek przejął mąż. Stopiłam smalec ze skwarkami i cebulką, aby był płynny. Łyżką stołową do zupy moczoną w tłuszczu nabierałam porcje masy ziemniaczanej i nakładałam na talerze porcje. Posypałam skwarkami z cebulką. Pasują do nich surówki z kiszonej kapusty, ogórki kiszone i wyraziste w smaku dodatki.



FORUM - bieżące dyskusje

Doda Dream Show
Całkiem możliwe. Z jednej strony okej, ma jakiś swój wizerunek sceniczny, publiczny, medialny,...
Pracoholizm
AI - wspaniałe narzędzie i genialne odkrycie, które ludzkość będzie wykorzystywać także przeciwko...
klejenie butów
Zużyte obuwie wygląda źle i psuje cały nasz wizerunek. Czasem jednak warto ratować...
Jak radzicie sobie z pielęgnacją ce…
Które miejsca macie najbardziej przesuszone? U siebie zauważyłam, że najbardziej suche mam łydki....