Sernik z kokosem

5 lutego 2010, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

Ciasto:

½ kostki margaryny

½ kostki smalcu

½ szklanki mąki pszennej

1 op. budyniu śmietankowego z cukrem

2 żółtka

2 łyżki śmietany 18%

Ser:

1 kg 3-krotnie zmielonego twarogu

4 jajka

1 szklanka cukru

1 op. budyniu waniliowego z cukrem

½ szklanki rodzynek

1 łyżeczka mąki pszennej

Masa kokosowa:

25 dkg wiórek kokosowych

2 białka

¼ szklanki cukru

Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, wstawić do lodówki. Przygotować masę serową: żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać ser i budyń, zmiksować na gładką masę. Białka ubić na sztywno, rodzynki wymieszać z mąką, wraz z białkami dodać do sera, wymieszać. Masa kokosowa: białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać do momentu, aż cukier przestanie być wyczuwalny. Wsypać kokos i dokładnie wymieszać. Na wyłożoną papierem średnią blachę do ciasta włożyć cienko rozwałkowane ciasto, następnie masę serową i kokosową. Piec 60 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.

Smacznego!

file1265396459

Przeczytaj również:

  1. Sernik bananowy
  2. Sernik marmurkowy
  3. Pozostałe przepisy na sernik naszych czytelników
  4. Sernik wiedeński



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz