Sernik wiedeński

25 listopada 2009, dodał: Tomanek
Artykuł zewnętrzny

Ciasto kruche:

•   100 g masła
•    50 g cukru
•    1 żółtko
•    150 g mąki pszennej
•    Sól i aromat waniliowy do smaku
•    mąka na podsypkę

Masa serowa:

•    500 g sera mielonego twarogowego
•    10 g semoliny (mąki z pszenicy durum)
•    15 g mąki ziemniaczanej
•    3 żółtka
•    3 białka
•    120 g cukru
•    40 rodzynek
•    40 ml Brandy
•    20 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
•    aromat waniliowy do smaku

Przygotowanie:

Rodzynki namoczyć w Brandy. Łączymy masło z cukrem i żółtkiem, dodajemy sól i aromat waniliowy, mąkę, całość wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm i wykładamy spód formy (mała tortownica). Wstawiamy do nagrzanego pieca do temperatury 180 stopni C i pieczemy ok. 10-15 minut na jasnozłoty kolor. Ser mieszamy z połową ilości cukru, dodajemy żółtka, aromat waniliowy i mąkę ziemniaczaną, pozostałą część cukru ubijamy z białkami i delikatnie łączymy z uprzednio przygotowaną masą serową. Wykładamy bok formy pergaminem, tak żeby wystawał kilka cm ponad górny brzeg, na dnie formy wykładamy rodzynki i skórkę pomarańczową, zalewamy gotową masę serową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni C na około 30 minut, ażeby wierzch sernika lekko się zarumienił.

Podczas pieczenia, nie należy uchylać drzwiczek piekarnika, by zapobiec opadnięciu sernika. Jeśli część sernika będzie nieco bardziej przyrumieniona niż pozostała, należy szybko otworzyć piekarnik i przykryć ciasto podczas pieczenia pergaminem.

file1259157282