Mufiny z żurawiną

23 listopada 2012, dodał: Bożena
Artykuł zewnętrzny
  • 2 szkl. mąki
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3/4 szkl.żurawin
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 jajka
  • 3/4 szkl. mleka
  • 10 dag masła
  • 1/2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki różowego barwnika spożywczego

Żurawiny zalać sokiem cytrynowym i odstawić na kilka minut.Maślo roztopić.W jednej misce wymieszać wszystkie składniki suche razem z żurawinami i sokiem cytrynowym.W drugiej misce roztrzepać jajka z mlekiem , ekstraktem i barwnikiem. Dodac powoli masło i wymieszać, dodać do składników sypkich i wymieszać.Ciasto wyłożyc do papilotek i piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Wystudzone dowolnie udekorowac.

file1353694031