Muffiny kakaowe z bananami

20 listopada 2012, dodał: Katarzyna Lewandowska
Artykuł zewnętrzny

Przepis zmodyfikowany na własne potrzeby, na bazie receptury Nigelli Lawson na Czekoladowe muffiny z bananami.

Składniki na 12 sztuk muffinek:
1-2 dojrzały(e) banan(y)
50 ml mleka
75 ml oleju
2 jajka
100 g cukru
225 g mąki pszennej
3 łyżki kakao
łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Sposób przyrządzenia (po mojemu):

Banana(y) rozgnieść widelcem lub zmiksować blenderem (ja zmiksowałam z cukrem). Składniki mokre wymieszać ze sobą. Dosypać składniki suche. Wszystko razem dokładnie wymieszać.

Ciasto nakładać do foremek/papilotek do 3/4 wysokości.

Wstawiamy do nagrzanego do 180ºC (z termoobiegiem 10ºC mniej) piekarnika. i pieczemy w temp. ok.170ºC ok. 20 minut (do tzw. suchego patyczka).

Smacznego!

file1353410416



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz