Muffiny rozgrzewające z likierem

17 listopada 2012, dodał: truskawwwka
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1 szklanka mąki razowej

1 szklanka mąki tortowej

1/2 szklanki oleju

1 jajko

1 szklanka mleka

Budyń waniliowy

Likier pomarańczowy

Cukier wanilinowy

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Garść startej skórki pomarańczowej

miód

Przyprawy: imbir, gałka muszkatołowa, cynamon

Sposób przygotowania (około 5 minut+ 20 minut pieczenia):

Mieszamy składniki suche( mąka, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy).

Przygotowujemy budyń wanilinowy z 1 szklanki mleka; jeszcze gorący budyń, przyprawiamy według uznania (imbir, cynamon, gałka muszkatowa),dosładzając miodem.  Na koniec dolewamy 0,7ml likieru pomarańczowego. Całość dokładnie mieszamy.

W osobnym naczyniu mieszamy składniki mokre- jajko, olej. Łączymy z budyniem, a następnie ze składnikami suchymi.

Na sam koniec  do ciasta dosypujemy skórkę pomarańczową. Mieszamy.

Pieczemy 20 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Gdy zależy nam na czasie, upieczone babeczki możemy w szybki sposób ozdobić. Ja do tego celu używam jogurtu typu Fantazja np. o smaku waniliowym, do którego dołączone są czekoladowe kółeczka ( efekt jak na zdjęciu).

Smacznego!

file1353176898