Pekinka ostro-słodka
Artykuł zewnętrzny
Delikatny smak kapusty pekińskiej ,, przełamany „ ostrością rzodkwi i słodkością pomarańcza .
Czas : 10 minut
Składniki :
1 szklanka pokrojonej w cienkie paseczki kapusty pekińskiej
½ szklanki utartej na tarce jarzynowej ( grube oczka ) białej rzodkwi
½ dużego pomarańcza ( obrany , oczyszczony z białych włókien ) pokrojonego w drobną kostkę
1 łyżka oleju słonecznikowego
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka łagodnej musztardy
sól
pieprz biały mielony
szczypta cukru
Kapustę i rzodkiew wsypać do miski i wygnieść rękami by puściły sok i zmiękły. Dodać pomarańcz , olej , majonez , musztardę i wymieszać .Doprawić do smaku solą , pieprzem i cukrem .
Podałam do Kotletów mielonych w sosie ( miałam zamrożone ) i Puree ziemniaczano-pietruszkowym .