Placek niedzielny
Składniki
- Biszkopt :
- 7 jajek,
- 7 łyżek gorącej wody,
- 7 czubatych łyżek cukru kryształu,
- 1 paczka cukru waniliowego-16 gram,
- 7 czubatych łyżek mąki pszennej (można dać 5 łyżek mąki pszennej i 2 łyżki mąki ziemniaczanej, lub tylko samą pszenną),
- zapach śmietankowy-parę kropli,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
- Warstwy placka :
- Pianka różowa-
- 2 galaretki wiśniowe,
- 1 bita śmietana w proszku „Śnieżka”,
- mleko-niepełna szklanka, do ubicia śmietany,
- 500 ml wody-do rozpuszczenia galaretki.
- Pianka blado zielona-
- 2 galaretki agrestowe,
- 1 bita śmietana w proszku „Śnieżka”,
- mleko-niepełna szklanka, do ubicia śmietany,
- 1 mała butelka, 300 ml soku zielonego „Kubuś”.
- 200 ml wody-do rozpuszczenia galaretki.
Bardzo łatwe i szybie do wykonania ciasto ( 1 godzina) z galaretek i bitej śmietany na niedziele.
Etapy przygotowania
Upiec biszkopt w blaszce o wymiarach 37 cm. x 43 cm. według swojego przepisu na (każdy
go inaczej, a ja podam mój).
Ubić całe jajka z cukrem kryształem i waniliowym, dodając stopniowo wodę, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać w 1 stronę podbierając
od spodu do góry, ruchem kołowym.
Masa musi być puszysta i kremowa wlać na blachę.
Zanim wleję ciasto na blachę, to wykładam spód papierem śniadaniowym, a boków niczym nie smaruję i nie posypuję.
Biszkopt piec w temperaturze 180 stopni C przez 35 minut na termoobiegu lub grzałce górnej i dolnej, to zależy od pieca elektryczno-gazowego, która funkcja jest lepsza.
Po upieczeniu zostawić do ostygnięcia.
Na biszkopt dać masę blado zieloną, a na wierzch różową.
SPORZĄDZANIE PLACKA :
Pianka blado zielona-
2 galaretki agrestowe wsypać do 200 ml gorącej wody ( niepełna szklanka) i dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia ( nie gotować), dodać od razu 1 butelkę małego soku „Kubuś” i pozostawić do stężenia, ale by całkowicie nie zastygła.
1 śmietanę „Śnieżka” w proszku ubić z niepełną szklaną zimnego mleka (około 3/4 szklanki) przez 5 minut, według przepisu na opakowaniu.
Pod koniec ubijania wlewać stopniowo tężejąca galaretkę.
Masę wyłożyć na biszkopt i wstawić do lodówki i zacząć przygotowywać masę różową.
Pianka różowa-
2 galaretki wiśniowe wsypać do 500 ml gorącej wody i dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia ( nie gotować) i pozostawić do stężenia, ale by całkowicie nie zastygła.
1 śmietanę „Śnieżka” w proszku ubić z niepełną szklaną zimnego mleka (około 3/4 szklanki) przez 5 minut, według przepisu na opakowaniu.
Pod koniec ubijania wlewać stopniowo tężejąca galaretkę i wymieszać.
Tą masę wyłożyć na zastygniętą wcześniej masę zieloną.
Placek dać do lodówki na parę godzin do ochłodzenia.