Babeczki z polewą czekoladową i orzechami

13 listopada 2012, dodał: bitedelite
Artykuł zewnętrzny
PRZEPIS
Składniki:
składniki suche:
  • 2 szkl mąki
  • 1  szkl cukru
  • aromat waniliowy lub cukier wanilinowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao ( do 1/2 ciasta)
składniki mokre:
  • 1 szkl mleka
  • 1 jajko
  • 100 g roztopionego ale schłodzonego masła
inne:
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki wody lub mleka
  • pokruszone orzechy
Przygotowanie:
  1. Wymieszać osobno składniki mokre, osobno składniki suche a następnie wszystko razem, niedokładnie, dosłownie kilka razy zakręcić mieszadełkiem.
  2. Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao i wymieszać.
  3. Ciasta przelać do foremek wyłożonych papilotkami do ok 3/4 objętości.
  4. Piec w ok 180-200 °C przez 15-20 min.
  5. Zrobić polewę czekoladową: rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej ( w miseczce postawionej w garnuszku z gotującą się wodą), dodać 2 łyżeczki wody (lub mleka) i mieszać aż czekolada całkowicie się rozpuści.
  6. Upieczone i ostudzone babeczki zanurzyć w czekoladzie i obtoczyć w orzechach.

file1352817002