Muffiny razowe z dynią i bakaliami

28 października 2012, dodał: Pakus
Artykuł zewnętrzny

Składniki na 9-12 porcji

1/3 łyżeczki soli
2 jajka
3/4 surowej startej dyni na drobno
1/2 oliwy z oliwek lub olej roślinny
1/2 płynnego miodu
1/2 szklanki bakali
1/2 orzechow włoskich drobno posiekanych
1 i 1/2 szkalnki maki razowej pszennej
1/3 brazowego cukru
1 łyżeczka drobno zmielonych przypraw (imbir, gałka muszkatałowa, kardamon i cynamon)
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyzeczka sody oczyszczonej

Przygotowanie
-Nagrzać piekarnik do 175 stopni
-Bakalie zalać ciepłą wodą, odstawić na 10 minut i później odsączyć na sitku
-orzechy lekko zarumienić na patelni ważne żeby była sucha
-do miski wsypać mąkę, wymieszać z brązowym cukrem, przyprawami,sola, proszkiem i soda, dodac jajko, dynie, oliwe i miod delikatnie wymieszac wszystko lyżeczką i na koncu dodac odsączone bakalie i orzechy
-papilotki napelnic do 2/3 wysokosci
wstawic do nagrzanego piekarnika i piec około 20 min

Smacznego :D