Rolada jabłkowa z bitą śmietaną

29 października 2012, dodał: Marta11986
Artykuł zewnętrzny

SKŁADNIKI:

  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • aromat waniliowy
  • Masa jabłkowa:
  • 5 jabłek
  • 1 banan
  • 4 łyżki wody
  • 4 łyżki cukru
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej
  • Dodatkowo:
  • bita śmietana
  • lukier
  • polewa czekoladowa

PRZYGOTOWANIE:

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli, powoli dodawać cukier. Ciągle miksując dodać żółtka i kilka kropel aromatu waniliowego. Chwilkę miksować. Wlać olej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Piec ok 10-15 minut w 180 stopniach. Ściereczkę posypać cukrem, na nią wyłożyć upieczony biszkopt i zwinąć w  rulon.Pozostawić do wystudzenia.

Masa jabłkowa: Jabłka umyć,obrać i  pokroić w kosteczkę wraz z bananem.Wsypać do garnka wlewając cztery łyżki wody. Zagotować,często mieszając.Dodać cukier.Gdy jabłka będą już miękkie(nie rozgotowane) wsypać galaretkę cytrynową. Wymieszać i odstawić do wystudzenia. Rozwinąć ciasto i wyłożyć masę jabłkową. Zwinąć ponownie w rulon, pozostawić do całkowitego stężenia. Przyozdobić lukrem oraz polewą czekoladową z bitą śmietaną.

file1351531376